Telegraaf 16 januari 2010

17-01-2010

OP DE TAST TERUG NAAR SNEEUWWIT BERGEN Spoorzoeken in de Dutch Mountains door JOOP DUIJS AMSTERDAM Bergen beschreven in de reiskrant van de telegraaf van 16 januari 2010

OP DE TAST TERUG NAAR SNEEUWWIT BERGENSpoorzoeken in de Dutch Mountains door JOOP DUIJS
AMSTERDAM -  Wat mogen we deze winter genieten van heerlijk wandelweer! Prachtige winterlandschappen, zacht knisperende sneeuwpaden, hardblauwe luchten en frisse, zuurstofrijke vrieskou maken dat je nóg liever naar buiten gaat dan anders. Nou is wandelen rond Bergen sowieso al een genot, want in dit misschien wel mooiste stukje Noord-Holland vind je alles wat de natuur te bieden heeft: leuke dorpen, weilanden, duinen, bossen en strand. Maar nu ligt het landschap rond Bergen er op zijn mooist bij.


Vanaf restaurant Duinvermaak starten we via een brede boslaan richting Bergen. De takken van de bomen zuchten zwaar onder de last van een dik pak sneeuw en als je niet oplet spuwen ze onverwachts een natte lading in je nek.

Bergen is een kunstenaarsdorp met vele bekende inwoners, fraaie villa’s, brede lanen en een gezellig centrum dat onder deze weersomstandigheden een Anton Pieckachtige aanblik heeft. Midden in het dorp genieten kinderen op een kunstijsbaantje, terwijl op de rondom gelegen terrassen de ouders van de warme chocolade nippen.

Het is een eeuwenoud dorp dat in de tiende eeuw is ontstaan als kleine buurtschap rond een kapelletje op diens oude fundamenten de huidige Ruïnekerk is gebouwd. De route leidt ons aanvankelijk door de smalle straatjes van Bergen waarna we via de brede, rechte lanen van landgoed ’t Oude Hof het dorp uitlopen, de Weidse Polders in. Natuurmonumenten is hier al jaren bezig grond te kopen om bebouwing te voorkomen en een groot groen, natuurlijk overgangsgebied naar de duinrand veilig te stellen. Koning Winter ’teistert’ ons juist dáár, in de open, onbeschutte weilanden met een nieuwe portie sneeuw. Regelmatig zijn zelfs de wandelschoenen niet bestand tegen de ’barre’ weersomstandigheden en gaan we hard onderuit op de gelukkig zachte sneeuwlaag. Heerlijk afzien!

Na het oversteken van de Herenweg lopen we het Noord-Hollands Duinreservaat in. Prachtig gebied met stijgende en dalende zandpaden, Bergen aan Zee aan de horizon en het zwellende geluid van de machtige Noordzee in de oren. Op de glooiende hellingen – nergens in Nederland zijn de duinen zo hoog en breed als hier – zwerven hooglanders die zonder problemen elk weertype aankunnen. Ze hebben het graaswerk van het hier door ziektes inmiddels bijna uitgestorven konijn overgenomen en houden zo de duinen zoals ze horen te zijn.

Bergen aan Zee is in deze tijd vrijwel uitgestorven. Slechts een paar horecazaken houden hun deuren geopend, de middenstand ontwaakt pas in het voorjaar weer uit de winterslaap.

Op het strand gaan we rechtsaf richting Schoorl. Het is een unieke ervaring op een bijna volledig besneeuwd wit strand te lopen, waar de nu grauwe zee zich ingetogen op de kust ontrolt en allerlei vogels in de branding op zoek zijn naar voedsel. Halverwege zien we het product van een creatieve strandjutter, waarna we bij De Kerf het strand verlaten. Het duin is in 1997 doorgestoken waardoor het zoute zeewater bij hoogtij naar binnen kan stromen en een uniek brakwatergebied met bijzondere planten als bijvoorbeeld zeelathyrus, zeewolfsmelk en zeedistel is ontstaan. Maar de zee lacht om dit soort mensencadeautjes. Treiterig lijkt hij alweer bezig het gat vol te blazen alsof hij wil zeggen ’ìk bepaal zelf wel wanneer ik binnenkom!’

Bovengekomen lopen we de bossen in van de Schoorlsche Duinen. Dat gaat goed totdat de routebeschrijving begint over schelpenpaden, heidevelden en brede of smalle zandpaden. Zonder oriëntatiepunten, verdwenen onder het witte tapijt, lopen we tot over de enkels door de natte, koude sneeuw ’op de tast’ terug richting Bergen. Omdat ook net de batterij van het mobieltje leeg is, krijgen we langzamerhand visioenen van bevroren ledematen en slapen in een sneeuwhol verwarmd door het warme lijf van de hond, maar gelukkig vinden we een ruiterpad met richtingborden naar Bergen en Schoorl. Verderop zien we ook weer voetafdrukken die we als indianen volgen, waarna een echtpaar ons definitief op de goede weg helpt richting ’Duinvermaak’.

Maar eerst zien we nog een uniek Nederlands tafereel. Een blokhut met sleepliften en omlaag suizende jonge skiërs op een échte sneeuwpiste. Wat nou ’Nederland heeft geen bergen’! Waarom denkt u dat het hier zo heet?


Meer nieuws


Hotel Meyer . Jacob Kalffweg 4 . 1865 AR . Bergen aan Zee . +31(0)72 5812488